Ismét a Ferencváros nélkül vág neki ősszel a nemzetközi kupasorozatnak a magyar labdarúgás. (Ezen egy mozzanat változtathat, ha a Honvédban játszó Lanzafame ellen a fogadási botrányban eljárás indul Olaszországban, és a Honvéd korábbi ellenfelei megóvják a kispestiek elleni meccseiket - jogosulatlan szerepeltetés okán. Ha a Honvéd-Fradi 1-0-s meccset utóbb 0-3-mal a zöld-fehéreknek igazolják, a Ferencváros a Kaposvár elleni esetleges diadal esetén még felléphet a dobogóra... Hogy ez mennyire lenne korrekt, az más kérdés.)

Ettől még az alaphelyzet az, hogy a Ligakupa megnyerése ellenére az FTC megint kimarad a dobásból. Lássuk az okokat.

1. A csapat a játékosként világklasszis, de edzőként folyamatosan eredményképtelen Détári Lajossal indította a szezont, és több, utóbb nagyon hiányzó pontot veszített.

2. A később érkező Ricardo Moniz jó vételnek bizonyult, azonban a csapatot csak fokozatosan tudta megerősíteni. A megszerzett játékosok közül azonban nem mindenki bizonyult hasznos vásárlásnak. Többen sérülten, vagy jelentős edzéshiánnyal csatlakoztak a kerethez. Besic, Jenner és Leonardo épült be a csapatba, a többiek epizódszereplők lettek, a brazil belső védő, Junior Fell mindössze egy meccset kapott.

3. Problémás a csapat szerkezete: a védelem alacsony, Böde Dániel pedig egyszemélyes csatársort képez. Ehhez a fizikuma adott, de a technikai képzettsége, cselezőkészsége kívánnivalót hagy maga után. A madocsai Messi nem Ibrahimovic, hogy védővel a hátán is bevigye a labdát a kapuba. Egy csatárral nem lehet egy bajnokságot lejátszani. Hiányzott mellőle egy-két mozgékony társ, akik el tudják vinni a védőket, akiknek lefejelhetőek az előre ívelt labdák.

4. Leonardo valószínűleg a legjobb halálpasszos játékos az NB I-ben (az az ember, aki gólpasszt érően tud indítani), de a harmadik csel után leginkább felrúgták, vagy az egy szem csatárt többnyire képtelenség volt megjátszani a védők erdejében. Súlyos sérülése után további pályafutása kétséges.

5. Nem tett jót a stadionbontás sem. A Puskás Stadionban elvész az 5-6 ezer néző, utána pedig már Győrbe kényszerült költöztetni hazai meccseket a csapat.

6. A gárda nem lett népszerűbb. Továbbra is kevés a néző. Az elvárható nézőszám csak az Újpest ellen jött össze.

7. A klubot ma Fidesz-csapatként értékeli a közvélemény. Kósa-Kubatov, Orbán-Deutsch meccseket, és ezek változatait érzékeli a futballszerető, de a politikát sem távolságtartással figyelő közvélemény. A gondot tetézi, hogy a szurkolói csoportok kemény magja a Jobbikhoz húz. A trágárság, a rasszista, antiszemita rigmusok, az Árpád-sávval meggyalázott Fradi-címeres zászlók vélhetően sokakat távol tartanak a lelátóról, ezzel jelentős bevételtől fosztva meg az egyesületet. A toleranciát hirdető kampány jó gesztus, eredménye azonban egyelőre nem érzékelhető.

8. A csapat három, rendkívül fontos tavaszi mérkőzésen (Honvéd, Videoton, Győr) gólképtelen maradt, és mindháromszor veszített.

Összegezve annyi elmondható, hogy Ricardo Moniz idején jó irányba indult el a Fradi, azonban saját stadion és további erősítések nélkül jövőre sem lesz esély a dobogóra, nem is beszélve a bajnoki címről. Nem tudni, mennyi pénz áll majd rendelkezésre - Rudolf Gergely állítólag fél évre hetven millióért egy gólt Diósgyőrben. Az új stadion, ha felépül, lendületet adhat az egész egyesületnek, ugyanakkor az ország nagy része utálni fogja a klubot, mert tízegynéhány milliárd elment erre, amikor gyermekek éheznek. Belső védő, irányító középpályás és csatár kell még. Meg Erkölcs, Erő, Egyetértés, ahogy a klubcímerben olvasható. A nem fideszes Fradi-szurkoló pedig csak remélheti, hogy a játékosok nem fognak részt venni a Kubatov-lista jegyében a választási kampányban.

Utóirat: Nem lehet megszüntetni, hogy a Himnuszt játsszák a meccsek előtt? Nem devalváljuk már a nemzeti imát azzal, hogy bárkinek elénekeltetjük. Somalia, Ionescu, Bönig vagy Martinus pedig miért álljon vigyázzba minden kezdő sípszó előtt. A Himnusz maradjon a válogatotté, világ- és Európa-bajnokainké. Ha Gyurta Dániel szenvedve egy évben egyszer hallja, ne kapja meg harmincszor automatikusan Jova Levente sem.

Gréczy Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerszurkolo.blog.hu/api/trackback/id/tr745320721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éry Balázs 2013.05.29. 16:21:05

Radnóti nem tudhatta,a tévékommentátor viszont biztosan tudja: "Természetesen a Himnusszal kezdődik az FTC - UTE derby..."
TERMÉSZETESEN!
Én pedig azon tűnődöm (sajnos a botrányos színvonalú játék sem tereli el a gondolataimat; a "ki tudja a másikat egy bőrlabdával néhány méterről úgy eltalálni, hogy összeessen" célú vetélkedő - ha nem ez a cél, bocsánat, a látványból következtettem - engem csak nyomokban emlékeztet a labdarúgás elnevezésű sportágra, de a napokban lesz mód az összehasonlításra), vajon miért lenne természetes, hogy bárki kisajátíthatja, elhasználhatja, kiüresítheti a tiszteletre méltó, magasztos nemzeti jelképeket - s ily módon egy nemzet történelmét?! Áll a holland edző, a brazil, szerb, holland (talán zsidó, cigány, buzi...) játékos, és átszellemülten mereng "a haza minden előtt" egyetemes üzenetén? De milyen induló helyett énekli(?), bömböli, üvölti gyalázza a tetkófejű tömeg a magyar himnuszt? Ahogy Erkel és Kölcsey gyönyörű dala véget ér, újabb buzdító imádságok harsannak fel: Újpesti cigányok..., Mocskos Fradi... A szenvedély hőfoka azonos, a közös imádság hatása oszlik, a másik tábor iránti gyűlölet lép a helyébe - és nem csak a focipályán!
Természetesen értem az üzenetet: nosza, egyenesítsük ki kaszáinkat, pattanjunk fel Horthy lovára, húzzuk fejünkbe a Szent Koronát, rejtsük tarisznyánkba Nyírő hamvait, induljunk rögvest rendet vágni románok, szerbek, ukránok (később zsidók és cigányok)közt!
Életem első harminc-negyven évében megrendülten, gyakran elérzékenyülve hallgattam a Himnuszt. Ma összerezzenek, ha meghallom: "Isten..." erybalazs.blog.hu/2012/05/13/haza_szeretet_367

Shopping 2013.05.30. 08:19:00

Nem vagy egy jogász . Ha Lanzafame-t megvádolják, onnantól nem játszhat. Amit addig lejátszott "ártatlanként" az MLSZ engedéllyel történt. kvázi az MLSZ nem fog büntetni egy klubot aki az ő engedélyével játszatott valakit.

linócsik 2013.05.30. 08:59:13

Elég lett volna megnyerni-vagy döntetlenre lehozni-a Honvéd elleni meccset, és ezt akár 1 csatárral is meg lehetett volna oldani, de nem jött össze. Ilyen egyszerű ....

esferenc 2013.05.30. 09:45:05

Ha öt-hatezer nézőt vesztett volna a Puskás miatt, akkor nulla néző lenne.

Egyébként meg azért nem, mert az állami pénzek tömkelege nemelég a vidékiek még nagyobb állami támogatása ellen.

Kotkodus 2013.05.30. 10:50:31

nem értem, hogy miért fontos az, hogy a fradi harcba szálljon bármilyen nk. kupákért?

évek óta a legkiemelkedőbb magyar klub-eredmény az volt, hogy a vidi 2 körrel a csoportkör vége előtt még esélyes volt a továbbjutásra... és - egyelőre - semmi nem bizonyítja, hogy ez nem egy egyszeri szerencsés eset.

amíg a "legtámogatottabb" klubunk csak ennyire képes, minek keseregni, hogy a többi ki sem jut?

a himnusz kérdésében egyetértek. ha minden bajnokin lejátsszák himnuszunkat és az utolsó szólam utáni első bekiabálás "kurva anyád", akkor ez nem fogja a nemzeti jelképünk iránt érzett tiszteletet erősíteni.
ironikus, hogy azok képzelik magukat a haza értékeinek őrzőinek, akik himnusz előtt és után gyalázkodnak. azt képzelik talán, hogy ha a himnusz idejére elhallgatnak, az eléggé tükrözi a haza méltóságát... valószínűleg nem értik, hogy a haza méltóságát nem egy 2 perces képmutatással érdemes megalapozni...

Hans Joachim Marseille 2013.05.30. 11:03:59

1.pont egyetértek!
2 pont részben.Besic Jenner duónak volt ideje erőnlétet szerezni.Leonardo valóban erőtlen gyenge állapotban került a csapathoz.Hozzáteszem annyira rém gyenge az nb1 ,hogy még így is kitűnt a mezőnyből!
3 pont faszság..a csapat szerkezete nem problémás..voltak meccsek amikor tanácstalanságból ívelgettünk..ez nem Moniz kérése volt...így adta akkor magát a szituáció..Böde mellett voltak gyors csatárok Martinus Aborah Szomalia..
4 faszság...a fontos meccseken játszott a honvéd videoton ellen..akkor sérült meg amikor már elment a hajó!!
5 pont orbitális faszság...nem a szurkolók számától függött a helyezésünk..sem a stadiontól!!!
6 pont ez ok amiért nem lettünk dobogósok???nem értesz a focihoz..ami nem gáz csak minek közszemlére tenni??
7 pont egyetértek...bár ez még nem ok arra ,hogy ebből a fos nb1 ből nem tudtunk dobogóra kerülni
8 pont részben igaz..elvesztettük ezeket a fontos rangadókat...azonban ne felejtsük el..az Egert nem tudtuk megverni idegenben 94 percben kaptunk gólt 11 ből...aztán a másik kieső jelölttel a Siófokkal szintén x....ez az a 4 pont ami hiányzik...és nem a rangadók..

konrada 2013.05.30. 11:13:22

Kedves Zsolt!

Én megértem, hogy mindenbe kötelezően beleviszed zorbán-fóbiádat, de hidd el, rajtad kívül a kutyát nem érdekli - legalábbis az igazi fradi-drukkerekből, hogy nem DK-s meg mszp-s mezben játszanak.
Nem ez az oka annak, hogy kevés a szurkoló.
Ha már mindenképpen politikát akarsz belevinni, az inkább az oka, hogy a kedvenceid annak idején különlegesen és kivételesen keménykedve - büntették meg az általad is belegondolt politikai ok miatt a csapatot, és zárták ki az 5. helyezettet az NB1-ből, majd támogatták kivételes erővel azon kis csapatokat, melyek a Fradi feljutását megakadályozták.
Ez a pár év másodosztály elég volt arra, hogy a drukkerek felét elveszítsék.

...de ezt csak megjegyeztem, mert te akartál mindenképpen politikai élt belevinni.

Hisz egyébként: ami józan, tényeken alapuló értékelés, abban teljes mértékben egyetértek.

Tom Bradley 2013.05.30. 11:28:22

@esferenc: valamit félreértettél: nem 5-6 ezer nézővel kevesebb van a Puskás miatt, hanem a Puskásban veszik el (=nem hat igazi tömegkétn) az 5-6 ezer néző

@Éry Balázs: ne erőlködj, járj másik stadionba...

@gréczy Zsolt: ha szerinted az Árpád-sávos zászlótól "meggyalázódik" a Fradi-címer és -zászló, akkor jobb, ha nem veszed többé a szádra/blogodra a Fradi nevét, mert az inkább meggyalázza...
süti beállítások módosítása